oude dame blijf actief coach fit & gezond

We gaan weer richting dagen met meer zonuren dat vinden velen wel zo prettig. Op weg naar de langste dag neemt helaas ook de hoeveelheid ultraviolette straling toe. Vooral de verbranding door de zon, heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. Hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, hoe groter de kans op huidkanker is. Ook op hogere leeftijd is het daarom zeker belangrijk om de kans op huidkanker te verkleinen. Blijf Actief geeft u graag de drie basistips meer voor verstandig zonnen met een goede zon bescherming. Lees meer over insmeren, de juiste kleren en het zon weren door schaduw te creëren.

UV-straling verstandig mee om gaan.

De meeste voorkomende vorm van kanker is huidkanker. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (UV-straling). Zoals al aangegeven heeft deze uv-straling, vooral door verbranding door de zon, een grote invloed op het ontstaan van huidkanker.  Er zijn 2 typen UV-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken:

  • UVA-straling: wolken maar ook glas (!) beschermen hier niet tegen. Een hoge dosis uva kan uw huid dusdanig beschadigen met huidveroudering en huidkanker tot gevolg.
  • UVB-straling: deze bereikt de aarde gedeeltelijk en laat uw huid verkleuren en mogelijk dus verbranden. De straling maakt echter ook de nuttige vitamine D aan.

Voorkomen van verbranding door deze uv-straling is dan ook noodzaak en voor ons genoeg reden deze zon beschermende tips te delen:

zonnebrandcreme Blijf Actief Coach

Verstandig zonnen tip 1: Smeren

Gebruik zonnebrandcrème

Smeer om de twee uur voldoende zonnebrandcrème en bescherm zo uw huid tegen zonnestralen. Een zonnebrandcrème zorgt ervoor dat uw huid namelijk minder snel verbrandt en ook minder snel veroudert. Daarnaast verkleint u de kans op huidkanker. De factor van zonnebrandcrème wordt aangeduid met de Sun Protection Factor (SPF). De bescherming is met een hogere beschermingsfactor steeds beter maar gebruik hoe dan ook minimaal factor 30 maar voor een donker huidtype kan dit advies anders zijn.

Soorten

​Kiest u vooral het type zonnebrandmiddel wat u prettig vindt; Naast de geur kan ook de substantie verschillen. Het maakt voor de bescherming niet uit of u een spray, lotion of crème kiest. Gaat u voor makkelijk uitsmeren? Dan is een gels of lotion meer geschikt. Crèmes bevatten minder water en meer vetten en zijn daardoor weer meer geschikt als u een drogere huid heeft of om uitdroging van de huid te voorkomen.

 

Verstandig zonnen tip 2: Kleren

UV-kleding

Er bestaat speciale UV-kleding voor blijvende bescherming van de huid tegen verbranding van de zon. U hoeft de huid onder deze kleding niet in te smeren, dat is handig en voordelig! Er zijn ook duurzame varianten verkrijgbaar en de UV-kleding beschermt uw huid vergelijkbaar met een zonnebrandfactor van rond de 50. Zij houdt namelijk 98% van de UV-straling tegen, ook als deze nat wordt! Er bestaat zelfs UV-werende zwemkleding.

Gewone kleding

U kunt uw huid natuurlijk ook bedekken met gewone kleding. Besef dat de huidbescherming daarbij sterk afhangt van het materiaal en de kleur kleding. Lichtere en dunnere stof laat meer uv-straling door. Besef dat bijvoorbeeld een standaard wit T-shirt uw huid maar beschermt vergelijkbaar met een zonnebrandfactor van 10 tot 15.  Hou er rekening mee dat natte, gewone kleding nog minder uv-straling tegen houdt.

Beschermende accessoires

Voor extra bescherming helpt bijvoorbeeld een omslagdoek, hoed of petje al dan niet met extra zonneklep. Bescherm ook altijd uw ogen als de zon schijnt met een UV-bestendige zonnebril. Deze zijn er in verschillende beschermingsfactoren, veelal met een typering die loopt van 0 tot 4 waarbij 0 geen bescherming tegen UVA en UVB biedt en 4 de best mogelijke UV-bescherming. Let bij aanschaf ook op het CE certificaat. Ook een speciale uv-paraplu of handparasol beschermt goed tegen de zon.

ouder dame met parasol Blijf Actief Coach

Verstandig zonnen tip 3: Vermijden

Zoek tijdens de felste zonuren bewust de schaduw op.Wat extra schaduw in uw tuin of op het balkon creëert u makkelijk met een passende parasol. Dat kan bij de betere zonwering- en tuinmeubel winkel. 

Hun parasols ondergaan uitgebreide inspecties, metingen en keuringen voordat zij deze bij u in de tuin of op het terras zetten. Dankzij een aluminium frame heeft elke parasol een hoge weerstand tegen corrosie.