actieve man blijf actief coach

Actief blijven is belangrijk voor je algemene gezondheid, zowel mentaal als lichamelijk. Echter, als we ouder worden, worden we vaak minder actief terwijl beweging eigenlijk juist noodzakelijker wordt. Fysieke activiteiten kan de gezondheid verbeteren. 

Lichamelijke beweging is belangrijk.

Te vaak gebruiken senioren het excuus dat zij niet moeten bewegen omdat het te riskant is. Maar het enige wat riskant is, is juist niet bewegen. Wanneer personen immobiel worden, is het meestal niet vanwege een leeftijdsverwante aandoening, maar doordat ze inactief zijn. Helaas leidt dit tot een cyclisch effect: minder oefening leidt tot meer doktersbezoeken en ziekten, meer doktersbezoeken en ziekte leidt tot minder lichaamsbeweging en lichamelijke activiteit.

Gelukkig is deze ongezonde cyclus ook te voorkomen. Naast het voorkomen of vertragen van een ziekte kan actief bewegen zelfs een effectieve behandeling zijn voor chronische aandoeningen.

Onafhankelijk blijven wonen in het eigen huis is erg belangrijk, daarom kan lichamelijke activiteit bijdragen tot het verbeteren van het evenwicht. Evenals het verbeteren van de cognitieve functie. Sommige studies suggereren dat oefening het risico op de ziekte van Alzheimer zelfs kan verminderen. Het kan ook de gevoelens van depressie en stress verminderen, die vaak de oudere volwassenen raken die alleen wonen.

Maak een gewoonte van te bewegen.

Deelnemen aan een regelmatige bewegingscursus is een uitstekende gewoonte. Lichamelijke activiteit bevat dat het lichaam beweegt. Dit kan tuinieren zijn, gaan winkelen door te parkeren op de verste plek of met de trap te gaan in plaats van de lift.

Er zijn een aantal programma’s die, zonder het te overdrijven, een groot aantal gezondheidsvoordelen bieden. Het ideale oefenprogramma bestaat meestal uit drie componenten, die door elke leeftijd kunnen worden gevolgd: Cardio/ uithoudingsvermogen, kracht/weerstand en rek/flexibiliteit.

 

  • Cardio/ uithoudingsvermogen: 30 minuten per dag een cardioactiviteit die uw hartslag verhoogt, zoals wandelen, zwemmen of fietsen. Als het makkelijker is of voor diegene die net begonnen zijn, kan dit worden gesplitst in meerdere sessies, zoals twee keer 15 minuten of drie keer 10 minuten een activiteit.
  • Sterkte / weerstand: 2 tot 3 keer per week een krachttraining. Dit kan onder meer het heffen van gewichten zijn of het doen van lunges of sit-ups. Zorg er echter voor dat u verschillende spiergroepen op verschillende dagen traint. Training voorkomt verlies van botmassa en verbetert het evenwicht, wat vooral belangrijk is om vallen te voorkomen.
  • Stretching / Flexibiliteit: Voor elke oefening stretchen helpt de spieren geleidelijk op te warmen en af te koelen. Dit voorkomt letsel en vermindert spierpijn. Specifieke oefeningen kunnen worden gebruikt om specifieke spiergroepen te trainen. Zo kan yoga gebruikt worden om uw gestel te versterken. Een sterk gestel verbetert beweging, houding en mobiliteit.

Stel niet uit.

Er zijn geen nadelen om actief te zijn of te blijven, ongeacht hoe oud u bent. Door op jonge leeftijd te beginnen, wordt de reguliere activiteit gewoon en een deel van het leven, van een gezonder leven. Veel mensen wachten tot ze een doel hebben - gewicht verliezen of sterker worden - voordat ze stappen zetten naar een gezondere, meer actieve levensstijl. In plaats daarvan moet elke dag zo actief mogelijk zijn. Om een ​​langer en gezonder leven te waarborgen.