ouder paar bekijkt social media

Het goed gebruiken van internet helpt je langer actief thuis wonen. Vooral de sociale kanalen zijn nuttig. Dat zijn manieren op internet om informatie te verspreiden en te delen. Met de volgende social media tips wordt het je vast duidelijk. Waar moet je beginnen, wat mag je gebruiken? Deze social media tips wijzen je de weg, waar je zélf mee verder kunt.

Social media leren gebruiken

Is dit een overbodige tip? Nee, want in mijn huisbezoeken merk ik dat het voor veel ouderen niet vanzelfsprekend is. Er is weerstand, onbekendheid en wantrouwen. Social media wordt steeds duidelijker dat het nuttig is. Uit onderzoek blijkt dat ouderen zich veel beter voelen door internet en social media: ze krijgen meer zelfvertrouwen, kunnen meer informatie verwerken, leggen vaker sociale contacten en zijn minder eenzaam.
Eenzame mensen hebben een groter risico om ziek te worden of achteruit te gaan. Een andere studie bevestigt dat social media eenzame ouderen kan helpen. Meer zelfvertrouwen, beter getrainde hersens, meer sociale contacten en minder eenzaamheid hebben een grotere kans om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. 

Oudere mensen helpen om technologie goed te gebruiken, kan hun gezondheid en welzijn in belangrijke mate verbeteren.

Sociale contacten verruimen om vrienden te zoeken

Sociaal media zijn een goede manier om familie, (oud) collega’s en vrienden te vinden. Vooral Facebook is hiervoor geschikt. Omdat zoveel mensen op Facebook actief zijn, heb je al snel die oud-collega, medestudent of voormalige buurtgenoot teruggevonden.

Bekijk video's om oplossingen te vinden

YouTube is een website waar gebruikers kosteloos (of soms tegen betaling) video's kunnen publiceren en het voorzien van advertenties.
In woord en beeld kan je antwoorden vinden op vragen zoals: is er een sportclub in de omgeving, zoeken naar een aangepaste keuken, hoe een badkamer aanpassen, subsidies,...

Vind collega's met dezelfde interesses

Op het internet kunt je altijd mensen vinden die ook van jouw hobby houden. De drempel om nieuwe mensen te leren kennen is lager als ze dezelfde interesses hebben. 
Ze vormen het ‘sociale fundament’ van elk mens en dragen bij aan het gevoel van een zinvol leven. Een sterk sociaal netwerk kan ook een goede buffer zijn om niet eenzaam te gaan voelen.

Communiceren met social media

De nieuwe manieren om te communiceren gaat via het internet die in verbinding staat met de computer of GSM. Zo heb je meer kanalen dan de gewone post en telefoon om met andere mensen in contact te zijn:

  • Je kan beeldbellen: via de camera van uw computer of telefoon kan je gratis contact leggen met een andere persoon. Die persoon kan je ook zien tijdens een gesprek. Zo kan je gewoon met jouw kinderen, kleinkinderen, vrienden, broers en zussen, waar ze ook in de wereld zijn, praten met beeld erbij.
  • Je kan ‘chatten’: een gesprek voeren met een ander door het over en weer typen van tekst tussen jou en een of meerdere. Dit is ideaal om ‘groepsgesprekken’ te voeren met bijvoorbeeld uw buurtvereniging of kinderen. 
  • Programma’s die u hiervoor goed kunt gebruiken zijn Skype, Facetime (voor Apple-gebruikers), Whatsapp en Messenger, allebei eigendom van Facebook of Google.

Vind je weg in de digitale wereld

Via de sociale media krijg je toegang tot veel meer informatie.maar je kan nog altijd je krant, radio en tv raadplegen.
Zoek maar eens naar ‘blogs’. Op dit trefwoord vind je een eindeloze hoeveelheid informatie, meningen en actualiteit van andere internetgebruikers. 
Pinterest biedt, ook met een smartphone-app, alles op het gebied van hobby en inspiratie met volop tips en uitleg.

Nieuwe prikkels voor de hersenen

Nieuwe dingen leren is een van de beste manieren om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Social media bieden veel nieuwe mogelijkheden. Je kan online geheugenspelletjes spelen. Simpele spellen zoals Sudoku en woordspelletjes zijn goed, evenals stripverhalen waarin je dingen vindt die verschillen van de ene foto tot de andere foto. Scrabble met naar keuze een bekende of onbekende spelpartner. Je traint jouw hersens ook door uitleg te zoeken over van alles wat u wilt weten. Als je je hersens niet gebruikt, gaan ze helaas achteruit.
De online encylopedie Wikipedia is daarvoor een uitstekende bron.

Actieve handige apps

Om gemakkelijk info terug te vinden dat je veelvuldig gebruikt, is het aangewezen om deze apps te installeren op je tablet of gsm. Apps installeer op je mobiele telefoon of tablet vanuit de Google Play Store

Actief bij verenigingen uit de regio

Er is een tekort aan vrijwilligers. De mogelijkheden van sociale media maakt het vinden van een passende hobby gemakkelijker. Overtuigd wil je het sociaal-cultureel vormingswerk in de regio vernieuwen en verfrissende dynamieken op gang brengen. Het lokale sociaal weefsel verstevigen en werken aan een verdraagzame en participatieve samenleving.