Hoe je in 7 stappen jouw eenzaamheid verbreekt I Blijf Actief Coach

Om eenzaamheid aan te pakken, is het nodig dat je iets onderneemt. Zo kun je bestaande patronen doorbreken. Actief blijven is een goed middel om je netwerk te versterken en eenzaamheid te voorkomen.

Sociaal netwerk

Gedurende je leven bouw je een heel netwerk op van buren, collega's, familie, vereniging.... Mensen die 'goedendag' zeggen op straat.
Je netwerk veranderd. Levensveranderingen zoals verhuizen, verlies van mobiliteit, echtscheiding hebben een grote invloed. 
Sommige relaties verwateren, blijven of worden sterker.
Je netwerk is sterk wanneer het uit verschillende type contacten en relaties bestaat.
Breng een bezoekje aan je buurman, bel een vriendin op die je lang niet meer hebt gehoord, stuur familie een kaartje en toon interesse in de mensen om je heen.
Op de momenten dat het nodig is, krijg je de steun van hen terug. Er is sprake van samenwerken en dat is een fijne situatie.

 

Actief in de buurt.

Elke gemeente heeft een netwerk voor welzijn. Deze organisaties werken met professionals en vrijwilligers. Zij zijn er voor het stimuleren van ontmoetingen.
Zij hebben een aanbod aan diensten voor begeleiding en gezelschap.

Via hen ontdek je ontmoetingsplekken waar je nog nooit bent geweest.een ontmoetingsplek in de buurt waar iedereen terecht kan voor een kop koffie, luisterend oor, maaltijden aan sociaal tarief, een ontdekking van een nieuwe hobby...

Cultureel aanbod

Er is een aanbod van culturele activiteiten voor ouderen die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastvrouw of -man en  worden na de activiteit weer veilig thuisgebracht.

Groepvakanties voor mensen die door een fysieke beperking niet meer met een reguliere reisorganisatie op vakantie kunnen. De nodige verzorging en verpleging wordt verzorgd door vrijwilligers, vaak afkomstig uit de zorg.

Samen online

Volg een cursus online.

Studenten geven computer-en internetles aan ouderen.Dit zorgt meer contact tussen jongeren en ouderen.

Heel wat verenigingen geven cursussen voor beginners. Ieder op eigen tempo. Dit kan heel uiteenlopend gaan.  Van foto's rangschikken, cultuur beleven, interesses opzoeken tot spelletjes spelen op het internet. 

Uit onderzoek blijkt na afloop van een cursus, meer dan het grootste deel van de cursisten gebruik maakt van het internet, waaronder als e-mail en skype.