"Die e-mail die op alle vrachtwagens staat, wat is dit eigenlijk": vroeg papa op een familie feestje. 
Vader sprak het uit als "emay" bedoelend op de email-verf die hij kende waarmee je een mooi laagje kon geven aan deuren en muren. 
We lachten er allemaal heimelijk een beetje mee. Vader was duidelijk nog niet mee in de digitale wereld.

Jouw ouders misschien ook niet? Ze verstaan die codes niet, de log-ins.
De kaartlezer die ze ooit kregen, van een vriendelijke bankbediende, ligt werkloos bij de prullaria in het oude sigarendoosje. Al die toestanden zijn niet voor hen. Voor hun betalingen gaan ze zelf wel tot aan het bankfiliaal. Zo niet schakelen ze jou wel in, de andere kinderen of een vriendelijke kennis.

Begrijpelijk. 

Maar de wereld draait door en snel. Bankfilialen sluiten steeds meer kantoren.

En jij?

Jah, jij hebt ook jouw eigen leven en je hebt niet altijd de tijd of de mogelijkheid om direct in de bres te springen. Moeder is ongeduldig, die betaling moet nu de deur uit. Je doet je best.

Gelukkig zijn er mogelijkheden om hen te helpen controle te houden op hun financiën. Eerst moet je enkele voorbereidingen treffen.

Investeer een beetje tijd in "opleiding"

Lap!
Je weet dat ik al geen tijd genoeg heb en nu moet ik dan toch "opleiding" geven?

Ja, want het zal je op termijn veel tijd opbrengen. Ik bedoel dit als een echte investering. We weten dat ouderen, zelfs op heel hoge leeftijd, perfect met het internet en digitalisatie kunnen werken als dit op hun specifiek noden is afgestemd. Je moet er geen vloggers van maken, maar met een beetje info zijn ze snel op weg. Oud staat niet gelijk aan dom. Zelfs al lijkt dit in eerste instantie iets lastiger, je zult versteld staan hoe snel ze met bv. een tablet kunnen werken.  

Schaf een aangepaste ouderen tablet aan.

Alle toeters en bellen van een gewone computer en - tablet zijn leuk voor de kleinkinderen, maar oma heeft daar geen boodschap aan. Het verwart haar. Een ouderen tablet biedt haar juist de eenvoud en structuur die ze nodig heeft.
Er zijn er diverse op de markt. De één al wat beter dan de andere.  Hoe jij nu de beste voor jouw oma of opa kiest, hangt van enkele dingen af. 

Kleine stapjes voorwaarts. 

Nu zijn jouw (groot)ouders er klaar voor.  Ze hebben vertrouwen in dat ding en een wereld gaat open. Zoals je bij een recept stap per stap ingrediënten toevoegt, doe je hier hetzelfde. Een ouderen tablet kan in principe alles wat een gewone tablet doet. Er zijn dus duizenden apps die je kan toevoegen. Overdrijf niet.

Zoals gezegd hoef je er geen digitale nerds van te maken. Als ze foto's en video's kunnen ontvangen, beeldbellen en eventueel een spelletje kunnen spelen met de kleinkinderen ben je al heel goed op weg.

Klaar voor de eerste bankverrichting.

Bijna alle banken hebben een app om digitaal te bankieren. De toegankelijkheid voor ouderen laat soms wel de wensen over. Er zijn uitzonderingen.

Kijk of de huidige bank van jouw ouders een gemakkelijke tool heeft, zo niet verander van app. Je hoeft daarvoor niet van bank te veranderen. De app van Belfius bijv. kun je evengoed gebruiken voor rekeningen bij de KBC. 

Even voor tonen en je zal zien dat oma en opa met vertrouwen hun eerste betaling gaan uitvoeren. In een volgende blog gaan we verder in hoe dit verder aan te pakken en hoe je extra diensten kan koppelen aan de tablet.