Blijf actief coach, blijf fit & gezond

Regelmatig moet ik terugdenken aan de veelgebruikte uitspraak van mijn moeder, in haar gebrekkige Engels: ‘An apple a day, keeps the doctor away’

  • Appels bevatten veel voedingsvezels, die goed zijn voor de spijsvertering. Bovendien geven ze een verzadigd gevoel. De pectine uit de appel bindt zich aan het ‘slechte’ cholesterol uit het bloed, waardoor het gehalte hieraan verlaagd wordt. En dat is weer goed voor hart- en bloedvaten.
  •  Appels bevatten veel kalium, een mineraal dat samen met natrium in het lichaam zorgt voor een goede vochtbalans en bloeddruk en voor een optimale spierwerking.
  •  Appels bevatten flink wat antioxidanten, die vrije radicalen aan zich kunnen binden. Vrije radicalen beschadigen onder meer DNA en eiwitten in het lichaam.
  •  Appels bevatten veel fructose, een suikervorm die langzaam wordt opgenomen. Goed voor de bloedsuikerspiegel dus en daarmee een prima tussendoortje. Zeker ook gezien het aantal kilocalorieën: een gemiddelde appel met schil levert 75 kcal.

Met andere woorden: Het eten van voeding dat rijk is aan vitamines en mineralen, kan jouw immuunsysteem helpen om ziektes te bestrijden. 

Wellicht is jouw eerste reactie nu:

“Maar ik neem iedere dag al een handvol supplementen vitamines om mijn mogelijke tekorten aan te vullen.”

Op zich niet fout, maar dat zou een tijdelijke oplossing moeten zijn. Het beste is, en blijft, om deze essentiële voedingsstoffen rechtstreeks uit je voeding te halen.

Dus terug naar natuurlijke vitamines en mineralen uit gezonde voeding!

Om je gezondheid op peil te houden, en speciaal je immuunsysteem, is het best om voedingsmiddelen te eten met de volgende vitamines:

Vitamine C
Dit is de beste hulp voor je immuunsysteem. In feite kan een tekort aan vitamine C je zelfs vatbaarder maken voor allerlei. Ziektes en aandoeningen. Denk bij vitamine C maar eens aan sinaasappels, grapefruits, mandarijnen, aardbeien, paprika’s, spinazie, boerenkool, en broccoli. En als je normaal, gezond, eet, heb je helemaal geen vitamine C supplementen nodig, behalve wanneer je dokter dit voorschrijft.

Vitamine B6
Dit is essentieel voor de biochemische reacties in je immuunsysteem. Voeding rijk aan vitamine B6 is onder andere kip, zalm, tonijn, groene groenten, en kikkererwten. Deze laatste is het belangrijkste ingrediënt in Hummus.

Vitamine E
Dit is een hele krachtige antioxidant die het lichaam helpt om infecties te bestrijden. Denk hierbij aan noten, zaden, en spinazie.

Met deze kennis is het belangrijk om te weten dat je een sterk immuunsysteem opbouwt door gezonde eetgewoonten aan te houden. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat de vier sinaasappels bij je ontbijt, je de hele dag zullen beschermen tegen bijvoorbeeld een virus.

Gezond eten, de hele dag door, is dus van levensbelang. Niet alleen voor je gezondheid nu en in de toekomst.