grote schoonmaak blijf actief coach

Als je veel alleen thuis bent, ligt verveling op de loer. Met deze tips blijf je toch actief.

Herschik je kleerkast

Het wisselen van de seizoenen is een goed moment om uw kledingkast op te ruimen. Bij zo’n opruimactie komen soms kledingstukken tevoorschijn die je vergeten was en die je graag weer een keertje wilt dragen. Ook zal je kleren tegenkomen die je liever weg wilt doen. Andere kledingstukken hebben misschien alleen een nieuwe knoop nodig. Uw kledingkast opruimen is een leuk klusje om een middag aan te besteden. 

Opruimen, hoe pak je dit aan?

  • Een hele kamer in één dag opruimen is meestal te veel werk. Misschien heb je in het begin nog goede moed en haal je opgewekt een hele kast leeg. Maar het kan meer tijd kosten dan je denkt om alle spullen uit te zoeken. Begin daarom liever met een deel van de kast. 
  • In de keuken of de woonkamer heeft u waarschijnlijk sneller plezier van het eindresultaat dan op zolder of in een kelder. Daarom is het motiverend om te beginnen met opruimen op een plek waar je dagelijks bent.
  • Of je nu een kledingkast opruimt of een keukenkastje, de keuzes zijn vaak hetzelfde. Je wilt het voorwerp houden, je wilt het wegdoen of je wilt er iets anders mee doen.
  • Iets anders kan zijn: herstellen, nog even over nadenken of overleggen met iemand. Haal een tas of doos erbij om de spullen in te doen nadat je een beslissing heeft genomen. Pak de kledingstukken één voor één vast en stel uzelf de vraag of je de kleding nog gaat dragen. Zo ja, dan hang je het terug in de kast. Bij twijfel gaat het in een doos, om de volgende dag even te passen. En wilt u het niet meer dragen, dan gaat het in de tas ‘wegdoen’.
  • Grote hoeveelheden linnengoed bewaren heeft weinig zin als de kinderen de deur uit zijn en niet vaak komen logeren. Een tent, slaapzakken of een kooktoestel voor de camping is overbodig als u nooit meer kampeert. Vraag jezelf bij zulke voorwerpen af of ze nog in je levensstijl passen. Dat maakt het makkelijker om er afstand van te doen.
  • Opruimen betekent ook: spullen een plek geven waar u ze makkelijk weer terugvindt. Daarbij kan het helpen om stickers te gebruiken.
  • Laat tassen met afgedankte kleren of dozen met spullen niet te lang staan. Breng ze meteen weg naar de kringloop, of geef uw spullen weg aan anderen.
  • Bewaar wat je dierbaar is
  • Overleg met de kinderen. Bewaar je veel spullen van zelfstandig wonende kinderen? Of wilt je spullen wegdoen die zij misschien graag willen hebben? Vertel uw kinderen dan dat u aan het opruimen bent en vraag hen om mee te nemen wat ze willen hebben of houden. Samen de spullen van vroeger opruimen kan ook, als je dat prettig vindt.
  • Opruimen onder tijdsdruk geeft stress, terwijl opruimen ook heel leuk en bevredigend kan zijn als je er de tijd voor neemt. Zo kan je na iedere afgeronde opruimtaak genieten van het resultaat.

Bel een oude bekende

Heb je nog een adressenlijst of een boekje? Misschien doe je iemand een plezier om hem op te bellen en eens te praten met je.
Je kan je aanmelden bij de luisterlijn. Als vrijwilligerswerk online hoef je de deur niet uit. 

Beweeg voor de tv, radio of computer

In beweging blijven is erg belangrijk, ook als je niet naar buiten kunt. Je kan de website van de overheid raadplegen.

foto's schikken blijf actief coach

Ordenen van foto's

Staan er op jouw computer of telefoon veel foto’s waar je weinig mee doet? Misschien is dit het moment om daarmee aan de slag te gaan. Je kan op jouw computer mappen maken met jaartallen en alle foto’s in het juiste mapje onderbrengen. De mooiste kunt u selecteren om er een mooi fotoalbum van te maken op de computer. 
Het is altijd leuk de geordende albums eens na te kijken, herinneringen oprakelen, tonen aan mensen die je begrijpen.

Luister naar een boek

Heb je moeite om een gewone gedrukte boek te lezen? Kan je niet naar de bibliotheek? Probeer dan eens een luisterboek. Je hebt daarvoor de app van de bibliotheek nodig op uw smartphone of tablet. Daarin kunt u kiezen uit een grote collectie luisterboeken, die u met uw telefoon of tablet kunt beluisteren. Kijk op de website van de plaatselijke bibliotheek voor meer informatie.

Virtueel een museum bezoeken

Zin in een middagje kunst bekijken, maar kan een museumbezoek niet? Wandel virtueel met Google Arts & Culture door de online verzameling van afbeeldingen. Het stelt mensen in staat om online en tot in het grootste detail kunstwerken uit musea over heel de wereld te ontdekken en te bekijken. Zoom in tot in de poriën van Botticelli's Venus of bekijk de penseelstreken van De Sterrennacht van Van Gogh. Bezoek het Louvre in Parijs zonder minimaal een uur in de rij te moeten wachten. In totaal staan tienduizenden werken online en staat de virtuele deur naar duizenden musea open.